Arkivbildare: RUNE ISBERG

Grunduppgifter

RUNE ISBERG
14

Rune Isberg född i Umeå 1923, 28/10 och död i Boden 1997, 5/11. Han gifte sig med Maud Gunvor Larsson f. 1924, 30/3 - 1988, 7/1 från Vitvattnet den 15/2, 1948. Henrik Larsson som nämns i förteckningen var Mauds far. Maud kom att arbeta som ekonomibiträde vid Gammelängsskolan. De kom att bosätta sig i Luleå 1964 där Rune började arbeta vid Luleå Rundradiostation.


År 1955 köpte Rune Isberg en bandspelare och följde sedam dess med i den tekniska utvecklingen och skaffade sig allt bättre inspelningsapparaturer.

I bottenvåningen på deras fastighet efter Notviksvägen i Luleå fanns en ordentlig utrustad studio med mikrofoner och även ett piano. Med sitt regelbundna bandinspelningar av skeenden i Norrbotten under 24 år skulle det ta flera månader att lyssna igenom allt. Främst är det föreningsliv, IOGT-möten, olika sammankomster, pratstunder med människor och musik som fastnat på banden, de flesta inspelade i Boden- och Luleåområdet.


Under decennierna närmaste efter andra världskriget var Rune pianist i Lennart Lindbloms orkester under fyra år. Han deltog även i Fritz Unéus kvartett på gamla anrika Hotell Bodensia, även i Rune Lindqvists orkester var Rune en uppskattad medlem. Den norrbottniska jazzhistorien finns alltså väl representerad på banden. År 1988 donerade Rune Isberg sitt livsverk till Norrbottens museum.

Länkar

Bilagor

Relationer